Examens


Praktijkexamen


Het praktijkexamen duurt ongeveer 35 minuten. De CBR-examinator kijkt of u veilig en zelfstandig rijdt. De CBR-examinator let onder meer op:


  • de beheersing van de auto;
  • kijkgedrag.
  • voorrang verlenen.
  • wegrijden;
  • rechte en bochtige weggedeelten;
  • kruispunten;
  • invoegen en uitvoegen;
  • inhalen en van rijstrook wisselen;
  • bijzondere weggedeelten;
  • bijzondere verrichtingen.

De tussentijdse toets


Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een praktijkexamen. Zo kunt u alvast wennen aan de praktijkexamen. U krijgt tips van een CBR-examinator en als u de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kunt u daarvoor zelfs vrijstelling (bijzondere verrichtingen) verdienen voor u praktijkexamen. Na afloop krijgt u advies van een CBR-examinator. Zo weet u precies wat u nog extra moet oefenen, voordat u echt praktijkexamen kunt doen. De toetsrit duurt ongeveer 35 minuten. De CBR-examinator kijkt of u veilig en zelfstandig auto kan rijden.

Faalangstexamen


Hebt u last van faalangst bij examens of bent u zenuwachtig om te laten zien wat u kunt tijdens het praktijkexamen dan kunt u bij het CBR een faalangstexamen doen. U krijgt dan een CBR-examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om u op u gemak te stellen. En tijdens de rit kunt u om een time-out vragen. Voor het faalangstexamen duurt 1 uur en 20 minuten. De examenrit duurt 35 minuten. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. De CBR-examinator kijkt of u veilig en zelfstandig rijdt en op de andere onderdelen die benoemd zijn bij de praktijkexamen.

Speciale examens na 4 keer niet slagen ( nader onderzoek rijvaardigheid)


Als u vier keer niet slaagt voor u praktijkexamen, doet u daarna een speciaal examen. Dit noemen we een 'nader onderzoek rijvaardigheid'. U hebt dan meer tijd, en u krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen duurt 1 uur en 10 minuten. De examenrit duurt 35 minuten. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. De CBR-examinator kijkt of u veilig en zelfstandig rijdt en op de andere onderdelen die benoemd zijn bij de praktijkexamen.

Theorie


Vanaf 16 jaar mag u theorie-examen doen. Het theorie examen bestaat sinds 1 maart 2009 uit 65 vragen en duurt 30 min.

Het theorie examen bestaat uit 3 onderdelen:


1. Gevaarherkenning

Hier gaat het om het herkennen van gevaar en wat u moet doen in een situatie. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet u 13 of meer vragen goed hebben.


2. Kennis

Hier gaat het om het herkennen van gevaar en wat u moet doen in een situatie. Hier laat u zien dat u feiten en regels kunt herkennen en benoemen. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet u 10 of meer vragen goed hebben.


3. Inzicht

Hier gaat het om het herkennen van gevaar en wat u moet doen in een situatie. Hier laat u zien dat u regels kunt toepassen en de juiste beslissingen kunt nemen. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet u 25 of meer vragen goed hebben.

Na afloop van het examen krijg u meteen de uitslag op u scherm te zien. U krijgt ook de uitslag per e-mail toegestuurd. De uitslag 'geslaagd' voor u theorie-examen is 1,5 jaar geldig.